Na sraz veteránů Autoklubu dorazil i prezident Masaryk

Slunečná sobota ve znamení krásných strojů, dobových kostýmů a hudby

Autoklub ČR pořádal v sobotu 19. května 2018 před svým sídlem v Opletalově ulici dvanáctý ročník Srazu a výstavy historických vozidel. Akci společně zahájili starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký a Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR. Za symbolickým odjezdem dobových velocipédů přijel parní automobil jako symbol éry začátků motorismu. Připomenutím letošního 100. výročí založení Československa byl příjezd představitele prvního prezidenta T. G. Masaryka na koni. Na srazu byl vystaven automobil Praga z roku 1919, který pochází z majetku Hradu a je pravděpodobné, že v něm T. G. Masaryk jezdil.

Největším tahákem byla Tatra 607, jediný závodní monopost specifikace Grand Prix (od roku 1954 Formule 1), který byl u nás vyroben. Návštěvníci si mohli prohlédnout dalších bezmála 150 veteránů. Průřez historií policejních vozidel od roku 1918 po současnost připravil Autoklub ČR ve spolupráci s Muzeem Policie ČR. K dobré náladě hrála dixielandová kapela Brass Band Rakovník, akci ozdobila módní přehlídka dobových kostýmů salonu paní Mileny Hasalové V – vintage boutique. 

Autoklub ČR v průběhu celého dne v Opletalově ulici prezentoval svoji činnost pro širokou veřejnost. Zajistil bezplatné měření zraku v rámci projektu Slepí vrazi, představil projekt Jedu s dobou pro seniory a děti ve věku 5 – 10 let mohly v rámci kurzu Kartingová akademie absolvovat výuku jízdy v závodní motokáře.
Akci přálo počasí, a letošní rozšířený program pořádaný k výročí republiky se vydařil. „Chtěl bych poděkovat za spolupráci Praze 1, Muzeu Policie České republiky a všem, kteří se na letošním ročníku podíleli. Tato akce byla přípravou na příští ročník, ve kterém oslavíme 90 let klubového domu Autoklubu. A program bude ještě bohatější,“ uvedl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR. V rámci srazu v Opletalce se prezentovala Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy, která proběhne 10. až 12. srpna na zámku v Litomyšli. Autoklub ČR odhalí pamětní desku Elišce Junkové, po níž nese jméno i jeden ze sálů sídla motoristické asociace, právě v rámci příštího Srazu a výstavy historických vozidel.

Další informace

https://youtu.be/p6rJxGYgv_U

Sdílet