Jedu na dřeň na Mistrovství světa v motocrossu v Lokti přivedlo do registru 117 nových potenciálních dárců kostní dřeně

Třetí ročník celostátního projektu s názvem Jedu na dřeň rozjel s Autoklubem ČR již červnu další závod o život. Druhý výjezd roadshow 2017 absolvoval tým na loketském Mistrovství světa v motocrossu. Potenciální dárce hledal přímo v areálu loketských serpentin.

O víkendu 22. – 23. července se v rámci loketského Mistrovství světa v motocrossu přišlo zapsat 117 potenciálních dárců kostní dřeně. Mezi nimi byl i český motocrossový závodník a jezdec Autoklubu České republiky Jarda Romančík: „Leukemie je vážná nemoc, pro léčbu je klíčové najít vhodného dárce kostní dřeně. Jedu na dřeň, protože můžu být vhodným dárcem a mám šanci zachránit lidský život. Když si to člověk uvědomí, nemá se nad čím rozmýšlet,“ řekl Jaromír na místě během svého vlastního zápisu do Českého národního registru dárců kostní dřeně.

Rotunda Jedu na dřeň se objeví již 29. července 2017 na charitativní akci Keep Respect v Kladrubech. Ta je věnována řidičům s handicapem, který byl způsoben dopravní nehodou, jejich přátelům a známým a všem, komu není lidský život lhostejný. Ti všichni budou mít po celou dobu konání akce příležitost přijít a přidat se mezi potenciální zachránce životů.

Najít vhodného dárce kostní dřeně je při léčbě leukemie klíčové. Bohužel, každý 4. pacient správného dárce nenajde. I v roce 2017 bude projekt Jedu na dřeň pokračovat v budování základny potenciálních dárců kostní dřeně v České republice, do které dosud přivedl 1501 nově registrovaných lidí.
Organizátoři apelují na všechny, kteří se doposud do registru nezapsali, že samotný zápis je velice rychlý a bezbolestný proces, ke kterému stačí 5 minut času a pouhé 2 ml krve.

„V našich závodnících podporujeme a učíme je fair play jednání na tratích. Spravedlnost, podpora a pomoc druhému v nouzi jsou základními vlastnostmi správného jezdce, který si je potom odnáší do reálného života, ve kterém je zúročí. Život s námi ale fair play nehraje a onemocnět leukémií může kdokoliv z nás. Proto jsme i v letošním roce podpořili tento smysluplný projekt, díky kterému může být zachráněn nejeden lidský život,“  říká prezident Autoklubu ČR, Jan Šťovíček.

Sdílet