POVINNÁ KONTROLA ZRAKU ŘIDIČŮ PROŠLA SNĚMOVNOU, POSLANCI JI NYNÍ PROJEDNÁVAJÍ VE VÝBORECH

Poslaneckou sněmovnou prošel v prvním čtení legislativní návrh poslance Jana Birke, který má zavést povinné kontroly zraku u očního lékaře pro všechny řidiče, a to vždy při výměně řidičského průkazu, tedy po 10 letech. Novelu příslušného zákona nyní projednají členové hospodářského výboru, který byl sněmovnou schválen jako garanční, a dále výbor zdravotní.

Návrh vznikl na základě průběžných výsledků osvětové kampaně Autoklubu ČR „Slepí vrazi,“ která již druhým rokem za podpory Mezinárodní automobilové federace FIA mapuje stav zraku českých řidičů. Celkem jich bylo vyšetřeno na čtyři tisícovky. „Podle vyhodnocení z jara tohoto roku dvě třetiny řidičů neměly zrak v pořádku. A přitom oči jsou nedůležitějším smyslovým orgánem, na který se při řízení automobilu spoléháme nejvíc,“ upozornil na alarmující skutečnost Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

Z průzkumu dále vyplývá, že řidiči si často nejsou problémy se zrakem vědomi. Dokonce 8 procent vyšetřených by kvůli míře poškození zraku nemělo za volant usednout vůbec. To je zhruba půl milionu potenciálních slepých vrahů. „Je v zájmu bezpečnosti všech účastníků silničního provozu, aby došlo k systémové změně. Dnes je povinnost kontroly až v 65 letech, přitom zrak se vám může horšit samozřejmě v průběhu celého života. Proto vznikl návrh, aby vyšetření očí probíhalo při výměně řidičského průkazu, tedy jednou za 10 let,“ přiblížil Jan Šťovíček.

Sdílet