Na Kanárských ostrovech ACCR Czech Team nakonec jen s jednou posádkou

Po Azorských ostrovech se seriál mistrovství Evropy v automobilových soutěžích přesouvá do jiné exotické destinace. Závodníky tentokrát čekají náročné rychlostní zkoušky na Gran Canarii, třetím největším z Kanárských ostrovů. Na startu samozřejmě nebude chybět ani ACCR Czech Team.

Obdobně jako na zahajovacím závodě v Portugalsku nebude na startu chybět dvojice Dominik Brož-Petr Těšínský, která reprezentuje ACCR Czech Team v rámci kategorie ERC Junior U27. Při premiéře na Azores Airlines Rallye skončila česká dvojice na čtvrtém místě mezi juniory.  „Se čtvrtým místem na Azorech jsem spokojený. Bohužel jsme dostali dva defekty, díky kterým jsme ztratili spoustu času. Nebýt nich, mohl být výsledek ještě lepší.“

Cestování na ostrovy i zpět je logisticky hodně náročné a tak bylo mezi závody na přestavbu auta ze šotoliny na asfalt jen pár dní. Přestože by se měli Češi cítit na asfaltu lépe, než na šotolině, na Kanárech to až tak úplně neplatí. „Zdejší tratě jsou úplně jiné, než známe u nás. Hodně tu hraje převýšení, první etapa je skoro celá do kopce. Je to ze zatáčky do zatáčky, často na širších cestách, hodně podobné závodům do vrchu. Asfalt je hodně abrasivní, rychle se při něm ničí pneumatiky. Bude důležité nastavit správné tempo tak, aby pneumatiky vydržely až do konce,“ řekl spolujezdec Petr Těšínský.

Kromě samotného závodu se dvojice ACCR Czech Teamu účastní i dalšího dílu ERC Junior Experience. Jedním z bodů kanárské části byl i oční trénink. „Je to hodně zajímavá zkušenost. Prošli jsme speciálním vyšetřením, kde zkoumali náš zrak a chování očí v různých situacích. Na základě těchto výsledků jsme dostali individuálně specializované cvičení, které budeme v následujících týdnech provádět. Na Barum Czech Rally Zlín pak přijde další kontrola a přeměření, zda jsme domácí úkol prováděli poctivě,“ popsal netradiční trénink Dominik Brož.

Dominik Brož s Petrem Těšínským budou nakonec jedinou posádkou ACCR Czech Teamu, kteří se závodu na Kanárských ostrovech zúčastní. Původně se měla na startu objevit i dvojice Jan Černý-Petr Černohorský, nakonec však budou na startu chybět kvůli problémům s motorem po nedávné Rallye Šumava Klatovy. „Na start na Kanárech jsme se hodně těšili, ale bohužel se vyskytly technické problémy a v tak krátkém čase jsme nedokázali zajistit náhradní řešení, takže jsme byli nuceni naši účast na poslední chvíli odvolat,“ řekl zklamaně Jan Černý, který měl bojovat o nejvyšší příčky v hodnocení ERC Junior U28.

Posádky již mají za sebou seznamovací jízdy. Na řadu konečně přichází závodní část – ve čtvrtek dopoledne kvalifikace na novém úseku u obce Ingenio, večer pak slavnostní start v Las Palmas. V pátek a sobotu pak na posádky čeká 14 rychlostních zkoušek, které posádky navedou do nejrůznějších koutů hornatého ostrova Gran Canaria. Výsledky druhého podniku ME budeme vědět v neděli večer.


Sdílet