AUTOKLUB PEUGEOT RALLY TALENT 2018

V roce 2016 se zrodil společný projekt Autoklubu ČR a společnosti Peugeot ČR s názvem Autoklub Peugeot Rally Talent. Hlavním smyslem tohoto partnerství je cílené hledání a výchova talentovaných mladých jezdců, kterým je umožněn start s vozem Peugeot 208 R2 v závodech rallysprint a rally. 

Prvním vybraným jezdcem se stal Filip Mareš se svým spolujezdcem Janem Hlouškem. Tato dvojice velmi rychle ukázala, že nebyla do projektu vybrána náhodou a díky velkému nadání Filipa Mareše nastoupila rovnou do Mistrovství ČR v rally. Filip dokázal vybojovat dvakrát titul Juniorských mistrů, v loňské sezóně přidal titul ve „dvoukolkách“ a svoje jezdecké umění ukázal také na několika zahraničních podnicích. Po dvouletém působení v projektu Autoklub Peugeot Rally Talent přešel do prestižní kategorie R5, což je logickým pokračováním a hlavním cílem projektu. 
S probíhajícím programem prvních dvou ročníků Autoklub Peugeot Rally Talentu, byla současně pečlivě vybírána nová nadějná posádka pro následující období. Z celkového počtu 230 přihlášených zájemců vzešlo dvanáct finalistů, ze kterých byl porotou nakonec vybrán Jan Dvořák, který vykazoval největší progres mezi jednotlivými výběrovými koly. Tentokrát se jedná o opravdového nováčka, který přichází bez předchozích zkušeností se závodním vozem.
„Vždycky jsem chtěl závodit, jezdil jsem jako fanoušek na většinu soutěží u nás. Se svým spolujezdcem a kamarády jsme už chystali stavbu závodního vozu. Pak jsme, shodou okolností na Barum rally, našli na Facebooku upoutávku na projekt Autoklub Rally Talent. Hned jsme se přihlásili a čekali, co bude dál. Na jednotlivá výběrová kola jsem se vůbec nepřipravoval, ale když jsme postoupili mezi finalisty, začali jsme trénovat. Připravili jsme systém rozpisu, studovali techniku soutěžních aut. Vyhlášením konečných výsledků se mi splnil klukovský sen. Dostal jsem velkou příležitost závodit a něco dokázat, i když zároveň cítím velkou odpovědnost. První seznámení se závodním Peugeotem 208 R2 jsem absolvoval na dílně Brynda Racing, ostrou jízdu jsem pak vyzkoušel v březnu na testovací RZ v Žiželicích. První opravdová soutěž nás čeká na Rallysprintu Kopná. Nevím, co máme očekávat, ale moc se těšíme. Půjde nám hlavně o najeté kilometry a seznamování se nejen s technikou, ale i s týmem, jeho organizací a se vším, co k soutěži patří. I přes nováčkovský handicap věřím, že mi pomůže moje působení v akrobatických skocích na kole BMX. V tomto sportu jsem získal určitě velký smysl pro rovnováhu, orientaci a hlavně reakční rychlost. Na adrenalin jsem tedy zvyklý, na fyzické kondici také pracuji a kolo mě naučilo přemýšlet. Když totiž o chystaném skoku nepřemýšlíte, jste stále jednou nohou v nemocnici. V závodním voze to bude hodně podobné,“ hodnotí svůj potenciál vítěz Autoklub Peugeot Rally Talentu, Jan Dvořák. 
Jan Dvořák s Jiřím Kalkusem a Peugeotem 208 R2 premiérově odstartují na Rallysprintu Kopná ve dnech 6. – 7. dubna 2018. Na mladou posádku čeká téměř 70 náročných kilometrů v okolí Zlína a Slušovic.  

Sdílet