Ukázka vyprošťování ze závodního vozu

V sobotu 13. prosince proběhla ukázka vyprošťování z rally vozu pro účastníky vyhlášení mistrů Zóny Střední Evropy, která byla pořádána Autoklubem České republiky. Celá ukázka se nesla v duchu dlouhodobé spolupráce Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky, pořadatele Barum Czech Rally Zlín, Autoklub Sport Asistence a Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.

Uvedená spolupráce spočívá zejména ve vzdělávání zdravotnických týmů pro zásah při automobilových závodech, která probíhá více jak 5 let. Výsledkem je mimo jiné i manuál pro zasahující zdravotníky. V letošním roce se navíc rozběhlo školení posádek rally v poskytování první pomoci. Na rychlostní zkoušce jsou členové další startující posádky často prvními, kdo se k nehodě dostane a tak by měly mít nacvičené základní postupy.
Ukázkou poskytnutí takové pomoci celý program na Opletalově ulici také začínal, když se úlohy zachránce ochotně ujala jedna z prvních proškolených Barbora Holická. Z havarované Škody Felicia, která nesla tématicky startovní číslo 110 ke stejnému výročí od založení Autoklubu ČR, vyprostila pomocí rautekova manévru jezdce a zahájila resuscitaci.

Uvedené vozidlo vzniklo díky spolupráci pořadatele Barum Czech Rally Zlín a Metalšrotu Tlumačov. Není bez zajímavosti, že při přípravě byl mimo namontování závodních sedadel, pásů nebo volantu vyroben také ochranný rám. To vše se pak týkalo především další části, kdy byla simulováno nehoda závodního vozu s požárem a u jezdce podezření na poranění páteře.

V akci se tak předvedl ASR (Autoklub sport rescue), když po uhašení požáru museli jeho členové otevřít zdemolované řidičovy dveře a vytvořit tak prostor pro zdravotníky. Zdravotnickou část provedli zlínští záchranáři ve spolupráci s firmou Medical Assistance Petra Tvrdíka. Podle nacvičených postupů nejprve použili krční límec a následně vyprošťovací vestu, aby pak byl jezdec pomocí scoop rámu šetrně vytažen a umístěn na nosítka.
Vyvrcholením ukázky pak bylo předvedení komplikovaného rozstříhání téměř celého auta, pro zajištění přístupu střechou. Jako figurant si do vozidla ochotně sedl jeden ze zahraničních účastníků meetingu. 

Sdílet