Školení posádek Autoklub Rescue Sport

Dlouhá motoristická sezona ještě neskončila, když jsou před námi poslední volné rallyové závody v Praze a Slušovicích, a přitom se již začíná rozjíždět nová. Jako první to mimo činovníků, kteří připravují řády pro příští sezonu pocítili záchranáři z Autoklub Sport Rescue.
Během víkendu 15. – 16. 11. absolvovali povinné školení, které je poměrně obsáhlé stejně jako rozsah jejich činností. Posádky vozidel, které nejčastěji vidíte ve vozidlech Nissan X-Trail jsou vždy dvoučlenné, musí zvládnout hašení, vyprošťování včetně použití hydraulického nářadí i správné poskytnut první pomoci. Mimo těchto základních činností pak jejich práce při sportovních podnicích zahrnuje například taky odstraňování následků havárií apd. A to vše při rally, autokrosu, rallykrosu nebo okruhových závodech.
Vzhledem k velkému záběru činností je tedy pochopitelné, že i samotné školení obsahovalo několik částí. Některé body se procházely teoreticky, jako například řády nebo rozbor nehod a zásahů, některé byly doplněny o praktickou část, když se mimo testu nové náplně pro hasící přístroje nikdo nevyhnul například nácviku resuscitace. Chybět nemohlo ani cvičné rozstříhání auta. Přínosná byla také průběžná diskuze, když se školení postupně zúčastnili také činovníci FAS AČR Adam Eliáš, Stanislav Kafka, Josef Stránský, Kamil Nechvilka nebo Jan Mochan.
Členové ASR jsou ve své profesi velmi aktivní a tak nemohl chybět ani blok, kde se hledaly nové možnosti při vyproštění jezdce z havarovaného vozidla. 

Sdílet